Czosnkowe trójkąciki
Mięciutkie, czosnkowo serowe przekąski. Do zimnego piwka jak stworzone.
przepis,fotoprzepis,serek topiony mazowiecki,czosnek,świeże drożdże,Pieczywo,Słone przekąski
Pieczywo
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 8 | ząbków | |
masło | 150 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżeczka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
serek topiony mazowiecki | 100 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
1. Rozczyn
mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • cukier kryształ ½ łyżeczki • świeże drożdże 20 gramów
W ciepłym mleku mieszamy mąkę oraz drożdże z odrobiną cukru i odstawiamy by wyrósł rozczyn.
2.
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • sól 1 łyżeczka • olej słonecznikowy 100 mililitrów
Do miski wsypujmy mąkę, dodajemy sól i olej.
3.
Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto.
4.
Ciasto odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
5.
masło 150 gramów • serek topiony mazowiecki 100 gramów • czosnek 8 ząbków
Farsz przygotowujemy mieszając ser z masłem i czosnkiem.
6.
Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta i smarujemy farszem.
7.
Rolujemy i kroimy na trójkąty. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 20 minut w 180°C.
Smacznego!