Czosnkowe ślimaczki
Przysmak w sam raz do wina i piwa.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,ser Feta,czosnek,czosnek,Słone przekąski
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 2 | łyżeczki | |
czosnek | 7 | ząbków | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kminek | 1 | łyżeczka | |
majeranek | 1 | łyżeczka | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżka | |
mleko tłuste 3,5% | 300 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 500 | gramów | |
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
ser Feta | 200 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
ziemniaki | 300 | gramów | |
świeże drożdże | 42 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie rozczynu
mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • świeże drożdże 42 gramów • cukier kryształ 2 łyżeczki
W ciepłym mleku mieszamy drożdże i cukier. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia (drożdże pojawią się na powierzchni mleka).
2. Przygotowanie ciasta
mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów • sól 1 łyżeczka • mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów • olej słonecznikowy 100 mililitrów
W większej misce mieszamy mąkę z solą, rozczynem, mlekiem i olejem.
3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Nadzienie
ziemniaki 300 gramów • ser Feta 200 gramów • czosnek 6 ząbków • mielona czerwona papryka 1 łyżka • kminek 1 łyżeczka • majeranek 1 łyżeczka
Nadzienie utworzymy zmieszaniem ubitych ugotowanych ziemniaków z serem, przeciśniętym czosnkiem, czerwoną papryką, kminkiem i majerankiem.
5.
Ciasto rozdzielamy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na jedną trzecią każdego prostokąta nakładamy nadzienie. Wytwarzamy dwie rolady które kroimy na około 2 cm grube kółeczka.
6. Pieczemy
jajka kurze 1 sztuka • czosnek 1 ząbek
Kółeczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem z przeciśniętym czosnkiem. Pieczemy na 180 °C 20 minut.
Smacznego!