Czereśniowy tort
Świeży letni tort pełen soczystych czereśni.
przepis,fotoprzepis,czereśnie,czereśnie,twaróg mielony,śmietana do ubijania (30-33%),Torty
Torty
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 | sztuki | |
cukier kryształ | 150 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | 10 | gramów | |
czereśnie | 250 | gramów | |
czereśnie | 4 | sztuki | |
masło | - | ||
masło | 125 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 125 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
orzechowo czekoladowy krem | 3 | łyżki | |
proszek do pieczenia | 8 | gramów | |
twaróg mielony | 500 | gramów | |
śmietan-fix | 2 | opakowania | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1. Korpus
masło • mąka luksusowa pszenna T550 • czereśnie 250 gramów • masło 125 gramów • cukier waniliowy 10 gramów • cukier kryształ 150 gramów • żółtko jajka 3 sztuki • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • proszek do pieczenia 8 gramów • mleko półtłuste 1,5% 125 mililitrów • białko jajka 3 sztuki
Formę na tort smarujemy masłem i posypujemy mąką. Czereśnie myjemy, rozpoławiamy i usuwamy pestki. Masło z cukrami ubijamy na pianę. Dodajemy żółtka. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mlekiem i białkami. Na koniec dodajemy maślaną masę.
2.
Do przygotowanej formy wlewamy połowę ciasta i pokrywamy połową przygotowanych czereśni.
4.
W ten sposób przygotowaną drugą połową ciasta wlewamy do formy na pierwsze ciasto i na cieście układamy resztę czereśni.
5.
Korpus pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180° około godzinę. Czy ciasto jest upieczone sprawdzamy wykałaczką. Wbijamy ją do ciasta i po wyciągnięciu musi być sucha, nie lepiąca się.
6. Twarogowe nadzienie z bitą śmietaną
twaróg mielony 500 gramów • cukier puder • śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 2 opakowania
Twaróg mieszamy z cukrem według smaku. Śmietanę do ubijania ubijamy razem ze śmietan-fix. Obydwie masy łączymy i wkładamy do lodówki zanim ostudzi się nam korpus.
7.
Dobrze ostudzony korpus przekrawamy na połowę.
8.
Część nadzienia wkładamy do woreczka cukierniczego. Resztę nadzienia równomiernie rozsmarowujemy na dolną część korpusu.
9.
Na nadzienie kładziemy wierzchnią część korpusu. Delikatnie dociskamy i kroimy na większe porcje.
10.
Za pomocą woreczka cukierniczego pojedyncze porcje ozdabiamy.
11.
czereśnie 4 sztuki
Na każdą porcję kładziemy połowę wypestkowanej czereśni. Tort przed podawaniem wkładamy do lodówki.
Smacznego!