Czereśniowe ciasto z rabarbarem

Przepis na przygotowanie smacznego placka z delikatnego ciasta, czereśni i rabarbaru.
przepis,fotoprzepis,czereśnie,rabarbar,Ciasta
Ciasta
Pichcił
Ilość porcji
9
Masa porcji
246 g
Energia porcji
414 kcal
Czas przygotowania
1 h. 20 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cukier puder | 60 233 | gramów kcal | |
cukier puder | 4 156 | łyżki kcal | |
czereśnie | 1 650 | kilogram kcal | |
masło | 165 1212 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 350 1215 | gramów kcal | |
rabarbar | 250 50 | gramów kcal | |
skrobia ziemniaczana | 3 35 | łyżki kcal | |
sól | ¼ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 2.5 0 | decylitra kcal | |
żółtko jajka | 3 171 | sztuki kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 350 gramów • żółtko jajka 3 sztuki • masło 150 gramów • cukier puder 60 gramów • sól ¼ łyżeczki
Z mąki, masła, jajek, cukru i szczypty soli wyrabiamy ciasto.

2.
Ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki.


5.
rabarbar 250 gramów
Z rabarbaru obieramy górne włókna i kroimy je na małe kawałki. Dodajemy do czereśni.


7.
woda 2.5 decylitra • skrobia ziemniaczana 3 łyżki
W zimnej wodzie mieszamy skrobię i dolewamy do owoców.

8.
Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na zbliżony kształt blachy na której będziemy piekli placka. Kładziemy na blachę i rozciągamy aż po brzegi do takiej wysokości, żeby nie wyciekło nadzienie. Owocową masę wylewamy na ciasto i równomiernie rozkładamy po całej powierzchni.

9.
Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!