Czekoladowy kopiec kreta
Niesłabnąca popularność tego wspaniałego klasycznego ciasta, które stało się tradycją od wielu pokoleń, nie pozostawiła nas obojętnymi. Dlatego i my przygotowaliśmy również sprawdzoną recepturę jego przygotowanie. Jest naprawdę pyszny i łatwy do zrobienia, mniam!
przepis,fotoprzepis,czekolada,czekolada,banan,mascarpone,śmietana do ubijania (30-33%),Torty
Torty
Kategorie
Torty ›
Składniki
Składniki
banan | 4 | sztuki | |
białko jajka | 5 | sztuk | |
cukier kryształ | 140 | gramów | |
czekolada | 130 | gramów | |
kakao proszek | 40 | gramów | |
mascarpone | 500 | gramów | |
masło | 80 | gramów | |
masło | - | ||
mleko tłuste 3,5% | 70 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 170 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
olej słonecznikowy | 80 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 1 | opakowanie | |
sól | 1 | szczypta | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 300 | mililitrów | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
3.
masło 80 gramów • olej słonecznikowy 80 mililitrów • mleko tłuste 3,5% 70 mililitrów
Do żółtek dodajemy miękkie masło, olej i troszkę mleka.
4.
kakao proszek 40 gramów • czekolada 80 gramów
Dodajemy kakao i lekko schłodzoną czekoladę, którą roztopiliśmy na parze.
5.
mąka luksusowa pszenna T550 170 gramów • proszek do pieczenia 1 opakowanie
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
6.
Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.
8.
Ciasto wlewamy do formy.
9.
Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.
10.
W schłodzonym korpusie drążymy zagłębienie w taki sposób, aby część korpusu pozostała na dnie oraz po bokach na szerokość ok. 1,5 cm.
12.
mascarpone 500 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 300 mililitrów
Mascarpone przekładamy do miski i zalewamy śmietaną kremówką. Ubijamy.
14.
...i dodajemy do kremu.
15.
Krem warstwujemy na bananach i formujemy na kształt kopca.
16.
Krem posypujemy pokruszonym korpusem, który wydrążyliśmy tworząc zagłębienie.
Smacznego!