Czekoladowo truskawkowa pokusa
Letni deser z truskawkami na czekoladowym spodzie, z chrupiącymi smażonymi orzechami i twarogowo - śmietanowym kremem.
przepis,fotoprzepis,czekolada do gotowania,truskawki,truskawki,orzechy włoskie,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe,Sezonowe przepisy
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 175 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
cytryna | - | ||
czekolada do gotowania | 100 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
masło | 125 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
orzechy włoskie | 100 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
skrobia kukurydziana | 10 | gramów | |
truskawki | 500 | gramów | |
twaróg mielony | 250 | gramów | |
woda | 20 | mililitrów | |
śmietan-fix | 16 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów |
Przepis
2.
masło 125 gramów • czekolada do gotowania 100 gramów
W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści.
3.
Roztopioną czekoladę z masłem dodajemy do jajek.
4.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Mieszamy na gładko ...
5.
... i wylewamy na blachę (25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
6.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.
9.
skrobia kukurydziana 10 gramów • woda 20 mililitrów
Rozgotowujemy i zagęszczanie odrobiną skrobi kukurydzianej wymieszanej w wodzie.
10.
orzechy włoskie 100 gramów
Orzechy siekamy i na sucho smażymy na patelni. Po wystudzeniu orzechy trzemy między dłońmi i wydmuchujemy skorupki, które będą się stopniowo oddzielać.
11.
Na wystudzony spód smarujemy truskawkową masę i posypujemy orzechami. Wkładamy do lodówki aby masa stężała.
14.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 16 gramów
Śmietanę ubijamy z żelatyną na gęsto, dodajemy twaróg i wkładamy do lodówki do stężenia.
15.
truskawki 250 gramów
Na spód smarujemy twarogowo - śmietanowy krem, ozdabiamy świeżymi truskawkami, kroimy i podajemy. Ciasto możemy serwować też w dwóch podaniach :) osobno chrupiący truskawkowy spód a do niego krem z truskawkami serwowany w małej miseczce.
Smacznego!