Czekoladowo-orzechowe serduszka
Chrupiące słodziutkie serduszka z francuskiego ciasta.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,krem czekoladowo-orzechowy,Ciasta,Walentynki
Ciasta
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 400 | gramów | |
czekolada do gotowania | 50 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
krem czekoladowo-orzechowy | 150 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
orzechy włoskie | - |
Przepis
1.
ciasto francuskie 400 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 • krem czekoladowo-orzechowy 150 gramów • czekolada do gotowania 50 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na płat 45x35 cm. Do miski dajemy orzechowo-kakaowy krem i dolewamy do niego roztopioną czekoladę. Mieszamy ...
2.
... i smarujemy nim płat ciasta.
3.
jajka kurze 1 sztuka
Ciasto zawijamy w roladę - jedną stronę do środka, drugą stronę do środka. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i środki łączymy.
4.
Podwójną roladę kroimy na równe części, około 1,5 cm kawałki. Kawałki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pociągnięciem dolnej części wytworzymy serduszko i palcami ciasteczko delikatnie dociskamy.
5.
Po wierzchu posypujemy nasiekanymi orzechami i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 250°C. Pieczemy 12-15 minut na najwyższym stopniu/przegrodzie w piekarniku.
Smacznego!