Czekoladowo - orzechowe ciasteczka z ciecierzycą
Smaczne fit kostki bez mąki i cukru, nie tylko dla sportowców.
przepis,fotoprzepis,czekolada 70%,orzechy laskowe,ciecierzyca sterylizowana,płatki owsiane,Zdrowe wypieki,Sezonowe przepisy
Zdrowe wypieki
Składniki
Składniki
ciecierzyca sterylizowana | 500 | gramów | |
czekolada 70% | 100 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
miód | 80 | gramów | |
oliwa | 30 | mililitrów | |
orzechy laskowe | 100 | gramów | |
płatki owsiane | 100 | gramów | |
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki |
Przepis
3.
ciecierzyca sterylizowana 500 gramów • jajka kurze 2 sztuki • miód 80 gramów • oliwa 30 mililitrów • płatki owsiane 100 gramów
Ciecierzycę odcedzamy (albo suszoną gotujemy do miękkości w takiej ilości abyśmy uzyskali potrzebnych 500 gramów gotowanej ciecierzycy) i wkładamy do miski. Dodajemy jajka, miód, olej i płatki. Dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę.
4.
soda oczyszczona ½ łyżeczki
Ciasto z ciecierzycy dodajemy do czekolady razem z sodą oczyszczoną. Dobrze mieszamy.
5.
Dodajemy orzeszki ...
6.
... i ciasto rozsmarowujemy na blasze (30x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
7.
Ciasto przykrywamy folią aluminiową i w nagrzanym piekarniku do 180°C pieczemy 25 minut.
8.
Potem folię usuwamy, zwiększamy temperaturę do 200°C i 10 minut dopiekamy.
9.
Odstawiamy do ostudzenia i kroimy na kostki. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku żeby nie wyschły.
10.
1 porcja (kostka o wadze około 60g) ma wartość energetyczną 160 kcal.
Smacznego!