Czekoladowo likierowe kostki
Oferujemy kolejny przepis na ulubiony likierowy deser z naszej kuchni. Biszkoptowy spód z likierem jajecznym, delikatne czekoladowo likierowe nadzienie i ukochana bita śmietana przypadnie wam do gustu.
przepis,fotoprzepis,likier jajeczny,likier jajeczny,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 | sztuk | |
budyń waniliowy w proszku | 120 | gramów | |
cukier kryształ | 60 | gramów | |
cukier puder | 190 | gramów | |
czekolada | - | ||
czekolada do gotowania | 200 | gramów | |
likier jajeczny | 250 | mililitrów | |
masło | - | ||
masło | 200 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 1 | litr | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 120 | gramów | |
olej słonecznikowy | - | ||
proszek do pieczenia | 10 | gramów | |
woda | 50 | mililitrów | |
śmietan-fix | 20 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów | |
żółtko jajka | 6 | sztuk |
Przepis
1.
białko jajka 6 sztuk • żółtko jajka 6 sztuk • cukier puder 100 gramów • woda 50 mililitrów
Z białek ubijamy gęstą pianę. Żółtka mieszamy z cukrem na pianę i dodajemy wodę.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 120 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia...
3.
... i lekko wmieszamy pianę z białek.
4.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy na blachę (35x30cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
5.
Pieczemy w temperaturze 180°C 15 -20 minut. Za pomocą wykałaczki sprawdzamy czy spód jest upieczony. Wkładamy ją do ciasta i po wyciągnięciu jej koniec musi być suchy i nie lepiący się. Spód odstawiamy do wychłodzenia.
6. Czekoladowo-likierowy masłowy krem
mleko półtłuste 1,5% 1 litr • budyń waniliowy w proszku 120 gramów • cukier kryształ 60 gramów
W mleku rozmieszamy budyń w proszku z cukrem i gotujemy gęsty budyń. W wodnej kąpieli schładzamy do temperatury pokojowej.
9.
Budyń wlewamy do miski i dodajemy najpierw czekoladę...
11.
... a na koniec dodajemy masło.
12. Ciasto uzupełniamy :)
likier jajeczny 100 mililitrów
Na spód nalewamy likier i z pomocą pędzla go rozcieramy.
13.
Nanosimy gładki czekoladowy krem i odkładamy ciasto na godzinę do lodówki.
14.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 20 gramów • cukier puder 30 gramów
Po godzinie ubijamy śmietanę z żelatyną i cukrem. Równomiernie ją rozcieramy na kremie.
15.
czekolada • olej słonecznikowy
Dekorujemy według własnej wyobraźni rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z odrobiną oleju. Czekolada po stężeniu nie powinna być zbyt gęsta, będzie się potem ciasto źle kroić a dekoracja będzie pękać.
Smacznego!