Czekoladowe babeczki
Tradycyjne bożonarodzeniowe słodkości.
przepis,fotoprzepis,czarna kawa,mielone orzechy włoskie,rum,Ciasta kremowe,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Bezglutenowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe › Boże Narodzenie › Bez pieczenia › Bezglutenowe › Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia › Ciasteczka bez pieczenia › Bożonarodzeniowe ciasteczka ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 200 | gramów | |
cukier puder | 180 | gramów | |
czarna kawa | 0.05 | litra | |
kakao proszek | 80 | gramów | |
masło | 250 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 100 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 0.05 | litra | |
rodzynki | - | ||
rum | 0.05 | litra |
Przepis
1. Przygotowanie masy czekoladowej
masło 200 gramów • cukier puder 180 gramów • kakao proszek 80 gramów
Roztapiamy margarynę, cukier puder i kakao nad parą, na małym ogniu aby się nie przypaliły.
2. Przygotowanie orzechowego nadzienia
cukier kryształ 200 gramów • czarna kawa 0.05 litra • mleko półtłuste 1,5% 0.05 litra • mielone orzechy włoskie 100 gramów • masło 50 gramów • rum 0.05 litra • rodzynki
Cukier, czarną kawę i mleko gotujemy przez trzy minuty, dodajemy orzechy, chwilę gotujemy, na koniec dodajemy masło, rum i rodzynki.
3.
Na dno papierowych koszyków wlewamy masę czekoladową.
4.
Do środka dajemy orzechowe nadzienie i zalewamy resztą masy czekoladowej.
5.
Na koniec odstawiamy babeczki, aby wystygły.
Smacznego!