Cytrynowy chlebek
Delikatny i słodki chlebek z rzadkiego ciasta o cytrynowym smaku, polany cytrynową polewą.
przepis,fotoprzepis,cytryna,sok z cytryny,Ciasta,
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 125 | gramów | |
cukier puder | 200 | gramów | |
cytryna | 1 | sztuka | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 130 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
proszek do pieczenia | ½ | opakowania | |
skrobia kukurydziana | 50 | gramów | |
sok z cytryny | 3 | łyżki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • skrobia kukurydziana 50 gramów • cytryna 1 sztuka • proszek do pieczenia ½ opakowania
Do głębokiej miski dajemy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Dokładnie myjemy cytrynę, trzemy z niej skórkę a sok wyciskamy.
2.
cukier kryształ 125 gramów • masło 130 gramów • mleko półtłuste 1,5% • jajka kurze 2 sztuki
Do masy dodajemy cukier, jajka, miękkie masło i wszystkie składniki ubijamy elektrycznym mikserem na gładkie ciasto .
WSKAZÓWKA: Jak ciasto będzie zbyt gęste rozrzedzamy je mlekiem.
3.
Formę na pieczenie natłuszczamy olejem i posypujemy mąką. Tak przygotowaną formę napełniamy ciastem a wierzch wygładzamy.
4.
sok z cytryny 3 łyżki • cukier puder 200 gramów
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 35-45 minut. Gotowy, jeszcze ciepły chlebek, smarujemy cytrynową polewą, którą przygotowujemy w następujący sposób: mieszamy 3-4 łyżki soku z cytryny z cukrem pudrem.
Smacznego!