Cytrynowe ciasto
Orzeźwiające cytrynowe ciasto, które z pewnością doczeka się pochwały od waszych gości. Przepis przygotowany jest na połowę normalnej wielkości, także jeżeli szykujecie większe przyjęcie, radzimy podwoić dawki składników.
przepis,fotoprzepis,sok z cytryny,sok z cytryny,sok z cytryny,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 | sztuk | |
budyń waniliowy w proszku | 2.5 | łyżki | |
cukier kryształ | 220 | gramów | |
cukier puder | 190 | gramów | |
cukier waniliowy | 2 | sztuki | |
dżem owocowy | 2 | łyżki | |
masło | - | ||
masło | 130 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 350 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 170 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki | |
sok z cytryny | 80 | mililitrów | |
sok z cytryny | - | ||
woda | 1 | łyżka | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
żółtko jajka 5 sztuk • cukier kryształ 220 gramów • cukier waniliowy 1 sztuka
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier kryształowy i cukier waniliowy.
2.
Mieszamy do uzyskania piany.
4.
sok z cytryny 50 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 170 gramów • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Do żółtek dodajemy sok z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy.
5.
Potem dodajemy do masy z żółtek pianę ubitą z białek.
6.
Ostrożnie mieszamy.
7. Pieczenie
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy na wielką, wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę i pieczemy w 180 - 200°C przez około 10 - 15 minut.
8.
Upieczone ciasto odstawiamy, aby wystygło a potem dzielimy je na dwie jednakowe części.
9. Przygotowanie kremu
mleko półtłuste 1,5% 350 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 2.5 łyżki • masło 130 gramów • cukier puder 90 gramów • cukier waniliowy 1 sztuka • sok z cytryny 30 mililitrów
Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym. Dodajemy sok z małej cytryny i stopniowo cały czas mieszając, dodajemy wystudzony budyń.
10.
dżem owocowy 2 łyżki
Krem dzielimy na dwie części. Na jeden płat ciasta rozsmarowujemy jedną część kremu i kładziemy na niego drugi płat ciasta posmarowany wcześniej dżemem.
11.
Resztę kremu rozsmarowujemy równo na wierzchu ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce, aby stężało.
12. Przygotowanie polewy
cukier puder 100 gramów • woda 1 łyżka • sok z cytryny
W misce mieszamy przesiany cukier puder z letnią wodą i kilkoma kroplami soku z cytryny. Cytrynową polewą ostrożnie smarujemy wierzch ostudzonego ciasta. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce, aby stężało, kroimy na kawałki i możemy podawać.
Smacznego!