Cynamonowy chlebek w plasterkach
Słodki cynamonowy chlebek poskładany z plasterków drożdżowego ciasta.
przepis,fotoprzepis,cukier cynamonowy,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›
Składniki
Składniki
cukier cynamonowy | 2 | łyżki | |
cukier kryształ | 1 | łyżka | |
cukier trzcinowy | 150 | gramów | |
cukier waniliowy | 15 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 80 | gramów | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 175 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 | łyżka | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | 250 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
świeże drożdże | 21 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 75 mililitrów • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżka • cukier kryształ 1 łyżka • świeże drożdże 21 gramów
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
2.
jajka kurze 2 sztuki • cukier trzcinowy 150 gramów • sól 1 szczypta • cukier waniliowy 15 gramów
Dodajemy wymienione składniki.
3.
mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • masło 50 gramów
Podgrzewamy mleko i mieszamy w nim kawałek masła. Masło z mlekiem wlewamy do miski.
4.
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 250 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów
Dodajemy przesiane mąki.
5.
Wyrabiamy ciasto, ...
6.
... posypujemy je odrobiną mąki i odkładamy na około 25 minut by wyrosło.
7.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy.
8.
Przekrawamy je na 10 cm szerokie paski ...
9.
... i potem poprzecznie na 10x10 cm kwadraciki.
13.
Kwadraciki ciasta na stojąco układamy obok siebie w formie do pieczenia.
14.
Pieczemy 35 minut-y w temperaturze 170 °C.
Smacznego!