Cynamonowe sploty
Przepis na ciekawie formowane suche ciasteczka z przyjemnym cynamonowym smakiem.
przepis,fotoprzepis,budyń czekoladowy - proszek,cynamon mielony,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
budyń czekoladowy - proszek | 74 | gramów | |
cukier puder | 100 | gramów | |
cukier waniliowy | 16 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżka | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 200 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • cukier puder 100 gramów • budyń czekoladowy - proszek 74 gramów • cukier waniliowy 16 gramów • cynamon mielony 1 łyżka • masło 200 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Mąkę mieszamy z cukrem, budyniem w proszku, cynamonem i waniliowym cukrem. Dodajemy masło i jajko. Wyrabiamy ciasto, które odkładamy do lodówki na około godzinę.
2. Przeciskamy przez praskę do czosnku
Z ciasta oddzielamy małe kawałki, które przeciskamy przez praskę do czosnku na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wytwarzamy sploty.
3. Pieczenie
Sploty ozdabiamy kolorową posypką, pieczemy w 180 °C 10 minut.
Smacznego!