Cynamonowe precelki
Kruche chrupiące precelki na świąteczny stół.
przepis,fotoprzepis,cynamon mielony,cynamon mielony,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier trzcinowy | 30 | gramów | |
cukier trzcinowy | - | ||
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
cynamon mielony | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 60 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów • masło 60 gramów • cukier trzcinowy 30 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka • żółtko jajka 1 sztuka
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy żółtko i pokrojone masło, dosypujemy cynamon.
2.
Wyrabiamy ciasto, zapakowujemy do foli spożywczej i wkładamy na godzinę do lodówki.
3.
Ciasto wyciągamy z lodówki i wytwarzamy z niego walec długości do 15 cm. Ten kroimy na 1 cm płaty. Z każdego płatka formujemy około 25 cm wałeczek.
4.
Formujemy precelek i przekładamy go na blachę wyłożoną papierem (folią) do pieczenia.
7.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!