Ćwikłowe muffiny
Smaczne i zdrowe ćwikłowe muffiny bez cukru.
przepis,fotoprzepis,banan,burak ćwikłowy,orzechy włoskie,Muffiny,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Muffiny
Składniki
Składniki
banan | 250 | gramów | |
burak ćwikłowy | 250 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
olej kokosowy | 1 | łyżka | |
orzechy włoskie | 200 | gramów | |
proszek do pieczenia | ½ | łyżeczki | |
płatki owsiane | 70 | gramów | |
sok pomarańczowy | 8 | łyżek | |
sól | - |
Przepis
1.
burak ćwikłowy 250 gramów
Ćwikłę myjemy i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy do miękkości około 30 -50 min (zależy od wielkości). Po ostudzeniu obieramy obieraczką do ziemniaków.
2.
płatki owsiane 70 gramów • proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Płatki owsiane mielimy. Dodajemy do nich proszek do pieczenia.
3.
jajka kurze 2 sztuki • banan 250 gramów • sól
Jajka ubijamy na pianę. Dodajemy na drobno pokrojone banany i szczyptę soli.
4.
Do bananowej masy dodajemy ćwikłowe puree.
8.
Koszyczki na muffiny napełniamy ciastem. Pieczemy w 180°C 30 minut.
Smacznego!