Ćwikłowa sałatka z owocami i kukurydzą
Doskonała warzywno-owocowa sałatka nadaje się jako dodatek do pieczonego mięsa.
przepis,fotoprzepis,burak ćwikłowy,Sałatki warzywne,Bezglutenowe
Sałatki warzywne
Składniki
Składniki
ananas w puszce | 150 | gramów | |
burak ćwikłowy | 1 | kilogram | |
cytryna | 1 | sztuka | |
jabłka | 150 | gramów | |
kiwi | 200 | gramów | |
kukurydza konserwowa | 150 | gramów | |
majonez lekki | 100 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | - |
Przepis
1.
burak ćwikłowy 1 kilogram • woda
Buraczki ćwikłowe myjemy, wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy do miękkości (około 1-1,5 godziny). Potem wodę zlewamy a ćwikłę odstawiamy do wychłodnięcia.
2.
Ćwikłę obieramy, kroimy na grubsze plasterki ...
3.
... i przeciskamy przez kółeczko (siteczko) na sałatkę jarzynową.
4.
kukurydza konserwowa 150 gramów • cytryna 1 sztuka
Dodajemy odcedzoną kukurydzę i sok z jednej cytryny.
5.
kiwi 200 gramów
Obieramy kiwi, kroimy na plasterki i przeciskamy przez sałatkowe kółeczko do ćwikły.
7.
ananas w puszce 150 gramów • jabłka 150 gramów • sól 1 łyżeczka
... ananas bez zalewy i obrane, na grubo starte jabłko. Dodajemy sól według smaku. Sałatkę odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki, potem podajemy.
Smacznego!