Curry z soczewicą i dynią
Smaczne wegetariańskie danie na obiad lub kolację. Podajemy z ryżem basmati.
przepis,fotoprzepis,dynia do pieczenia,czerwona soczewica,kokosowe mleko,Dania wegetariańskie,,Wegetariańskie przepisy,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska
Kategorie
Dania wegetariańskie › Wegetariańskie przepisy › Kuchnia indyjska › Bezglutenowe › Kuchnia azjatycka › Sezon - Dynia ›
Składniki
Składniki
Przyprawa musztarda czarna | ½ | łyżeczki | |
czerwona soczewica | 150 | gramów | |
dynia do pieczenia | 400 | gramów | |
kokosowe mleko | 4 | łyżki | |
masło | 25 | gramów | |
por | 100 | gramów | |
przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ¼ | łyżeczki | |
sól himalajska różowa | 1 | łyżeczka | |
woda | 450 | mililitrów |
Przepis
1.
dynia do pieczenia 400 gramów • por 100 gramów
Dynię obieramy i kroimy na kostki. Obieramy por i także kroimy go na drobno.
3.
masło 25 gramów • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • Przyprawa musztarda czarna ½ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki
W garnku roztapiamy masło i krótko smażymy przyprawy.
4.
Dodajemy por, szklimy przez minutę,...
5.
...dodajemy dynię oraz soczewicę.
6.
sól himalajska różowa 1 łyżeczka • woda 450 mililitrów
Solimy i dolewamy wodę. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy 15 minut.
Smacznego!