Curry z kalafiora i soczewicy
Proste bezmięsne danie z aromatem dalekich Indii.
przepis,fotoprzepis,kalafior,czerwona soczewica,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Składniki
Składniki
Przyprawa musztarda czarna | ½ | łyżeczki | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czerwona soczewica | 100 | gramów | |
imbir mielony | ¼ | łyżeczki | |
kalafior | 300 | gramów | |
kolendra | - | ||
masło | 2 | łyżki | |
przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ½ | łyżeczki | |
sól | ¼ | łyżeczki | |
woda | - |
Przepis
2.
czerwona soczewica 100 gramów • sól ¼ łyżeczki • woda
Dodajemy opłukaną czerwoną soczewicę, sól, zalewamy wodą i gotujemy około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
3.
masło 2 łyżki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki • Przyprawa musztarda czarna ½ łyżeczki • imbir mielony ¼ łyżeczki
Roztapiamy masło, dodajemy przyprawy, chwilę smażymy...
4.
...i dodajemy do curry.
Smacznego!