Cukiniowy jabłecznik
Doskonałe ciasto z jabłek i cukinii zasmakuje małym i dużym.
przepis,fotoprzepis,jabłka,cukinia,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Sezon - Cukinia › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) › Jabłkowe ciasta ›
Składniki
Składniki
bułka tarta | 2 | łyżki | |
cukier kryształ | 2 | łyżki | |
cukier puder | 200 | gramów | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
cukinia | 400 | gramów | |
cynamon mielony | 2 | łyżeczki | |
jabłka | 1 | kilogram | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
masło | 10 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 350 | gramów | |
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 13 | gramów | |
płatki owsiane | 50 | gramów | |
woda | 100 | mililitrów |
Przepis
1. Przygotowanie jabłek i cukinii
jabłka 1 kilogram • cukinia 400 gramów
Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy pestki. Pojedyncze ćwiartki przekrawamy na 3-4 ósemki. Cukinię obieramy i na grubo trzemy.
2.
masło 10 gramów • bułka tarta 2 łyżki • cukier kryształ 2 łyżki • cynamon mielony 2 łyżeczki
Blachę do pieczenia natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Równomiernie rozkładamy jabłka, posypujemy je cukrem kryształem i cynamonem.
3. Przygotowanie cukiniowego ciasta
jajka kurze 4 sztuki • cukier puder 200 gramów • cukier waniliowy 20 gramów • olej słonecznikowy 100 mililitrów • woda 100 mililitrów • mąka luksusowa pszenna T550 350 gramów • płatki owsiane 50 gramów • proszek do pieczenia 13 gramów
Żółtka mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy olej i wodę i ponownie mieszamy. W mące mieszamy płatki owsiane i proszek do pieczenia, dodajemy do żółtek i po wymieszaniu dodajemy startą cukinię. Z białek ubijamy gęsta pianę, którą na koniec delikatnie dodajemy do ciasta.
4.
Przygotowane ciasto wylewamy na jabłka i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, powoli, na niskim lub średnim stopniu temperatury około 1 godzinę.
Smacznego!