Cukiniowo - jabłkowe ciasto
Zdrowe soczyste ciasto.
przepis,fotoprzepis,cukinia,jabłka,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Cukinia › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) › Jabłkowe ciasta ›
Składniki
Składniki
bułka tarta | 50 | gramów | |
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier puder | 100 | gramów | |
cukinia | 400 | gramów | |
cynamon mielony | 2 | łyżeczki | |
cytryna | 1 | sztuka | |
jabłka | 400 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
masło | 100 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 180 | gramów | |
proszek do pieczenia | 12 | gramów | |
płatki owsiane | 50 | gramów |
Przepis
1. Cukinia
cukinia 400 gramów • cukier kryształ 100 gramów • cytryna 1 sztuka
Cukinię obieramy, kroimy na kółeczka, wkładamy do garnka, dosypujemy cukier i dodajemy sok z jednej cytryny. Powoli podgrzewamy ciągle mieszając gotujemy 5 minut.
2. Jabłka
jabłka 400 gramów
Jabłka obieramy i trzemy na cienkie plasterki. Dodajemy je do wystudzonej cukinii i mieszamy.
3.
masło 50 gramów • cukier puder 100 gramów • jajka kurze 3 sztuki • mąka luksusowa pszenna T550 180 gramów • płatki owsiane 50 gramów • proszek do pieczenia 12 gramów • cynamon mielony 2 łyżeczki • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów
Masło mieszamy z cukrem, dodajemy jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę, mielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i dolewamy mleko, dokładnie mieszamy.
4.
masło 50 gramów • bułka tarta 50 gramów
Blachę do pieczenia dobrze natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Masło z bułką na blasze ręką częściowo mieszamy tak, aby wytworzyła nam się delikatna mieszanka.
5.
Na dnie blachy równomiernie rozkładamy cukinie z jabłkami.
6.
Na nie rozsmarowujemy przygotowane ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170°C około 35 minut.
7.
Po upieczeniu i wystudzeniu blachę szybko przewracamy i ciasto wyciągamy.
Smacznego!