Cukinia w bazyliowym cieście

Proste i ciekawe wegetariańskie danie z cukinii.
przepis,fotoprzepis,bazylia,cukinia,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
bazylia | 6 ?? | listków kcal | |
cukinia | 800 144 | gramów kcal | |
czosnek | 2 11 | ząbki kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 48 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 80 285 | gramów kcal | |
oliwa | 50 440 | mililitrów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta na panierowanie
mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów • jajka kurze 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów
Ciasto na panierowanie przygotowujemy mieszając mąkę, jajka i mleko. Jeśli ciasto będzie nam się wydawać rzadkie, dodajemy jeszcze troszkę mąki. Jeśli wydaje nam się zbyt gęste, dodajemy trochę mleka. Ciasto musi być optymalnie gęste.


3.
sól 1 łyżeczka • czosnek 2 ząbki • bazylia 6 listków
Do ciasta na panierowanie dodajemy sól, przeciśnięty czosnek i bazylię.

4. Smażenie
oliwa 50 mililitrów
Każde kółeczko cukinii solimy, panierujemy w cieście, smażymy na patelni na oliwie z oliwek z obydwóch stron.

5.
Smacznego!