Cukinia faszerowana wieprzowiną
Popularna cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami to świetny pomysł na danie główne w letni dzień. Ponieważ importowana cukinia gości na sklepowych półkach nawet zimą, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ten przysmak nawet w mroźne dni. Podajemy z ziemniaczanym puree.
przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,cukinia,Wieprzowina
Wieprzowina
Składniki
Składniki
Udo wieprzowe | 600 | gramów | |
bułka tarta | 1 | łyżka | |
cebula | 150 | gramów | |
chleb | 50 | gramów | |
cukinia | 2 | sztuki | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
marchew | 50 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
olej słonecznikowy | 50 | mililitrów | |
olej słonecznikowy | - | ||
pietruszka | 50 | gramów | |
ser Eidam | 100 | gramów | |
sól | 1.5 | łyżeczki |
Przepis
3.
olej słonecznikowy 50 mililitrów • cebula 150 gramów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.
4.
marchew 50 gramów • pietruszka 50 gramów • sól 1.5 łyżeczki
Marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy do cebuli, solimy i krótko smażymy.
5.
czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka
Dodajemy zmielone mięso, przyprawy, mieszamy i pod pokrywką dusimy.
6.
cukinia 2 sztuki
Dwie większe (około 30 cm długości) i grubsze cukinie przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy wnętrze, które mielimy w maszynce do mięsa. Podczas mielenia usuwamy nadmiar soku z młynka.
7.
bułka tarta 1 łyżka
Zmielone wnętrze cukinii dodajemy do mięsa. W razie potrzeby możemy zagęścić łyżką bułki tartej.
9.
Cukinię układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier polewamy odrobiną oleju. Cukinie faszerujemy nadzieniem i w temperaturze 180°C pieczemy przez 30 minut.
11.
posypujemy nim cukinie i 10 minut zapiekamy.
Smacznego!