Ciemna zupa fasolowa
Gęsta zupa fasolowa z warzywami. Wedle smaku można podawać z kwaśną śmietaną.
przepis,fotoprzepis,fasola duża pinto,Zupy z roślin strączkowych,Bezlaktozowe
Zupy z roślin strączkowych
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 2 | ząbki | |
fasola duża pinto | 150 | gramów | |
liść laurowy | 2 | sztuki | |
marchew | 100 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1.5 | łyżki | |
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
papryka | 60 | gramów | |
por | 60 | gramów | |
sól | ¾ | łyżeczki | |
sól | - | ||
woda | 1150 | mililitrów | |
ziemniaki | 250 | gramów |
Przepis
1.
fasola duża pinto 150 gramów • liść laurowy 2 sztuki • sól ¾ łyżeczki • woda 750 mililitrów
Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez 24 godziny. Wodę wylewamy, wlewamy świeżą w podanej ilości, solimy, dodajemy liść laurowy a następnie gotujemy przez godzinę prawie do miękkości.
3.
Warzywa dodajemy do fasoli i dalej wszystko razem gotujemy przez około 20-30 minut, do miękkości.
6.
mąka chlebowa pszenna T750 1.5 łyżki • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Dodajemy paprykę, por i smażymy na miękko. Dosypujemy mąkę, mieloną czerwoną paprykę oraz pieprz. Mieszamy...
8.
Zawiesinę nie przecedzamy ale razem z warzywami ją wlewamy do zupy. Przygotujemy i wedle smaku dosalamy.
Smacznego!