Cielęcy rosół z warzywami

Łagodny i bardzo smaczny rosół cielęcy. Ta ulubiona cielęca zupa znakomicie rozgrzeje podczas chłodnych dni oraz w czasie choroby.
przepis,fotoprzepis,cielęce kości na zupę,żeberka cielęce,marchew,pietruszka,kalarepa,seler,cebula,czosnek,Zupy mięsne,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Zupy mięsne
Kategorie
Zupy mięsne › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Czosnek › Sezon - Seler › Sezon - Marchewka › Sezon- Kalarepa › Sezon - Cebula ›Składniki
Składniki
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
cielęce kości na zupę | 2 ?? | sztuki kcal | |
czosnek | 2 11 | ząbki kcal | |
kalarepa | 150 44 | gramów kcal | |
marchew | 250 113 | gramów kcal | |
pietruszka | 150 95 | gramów kcal | |
seler | 100 50 | gramów kcal | |
sól | 1.5 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 2.5 0 | litra kcal | |
żeberka cielęce | 500 900 | gramów kcal |
Przepis
1.
cielęce kości na zupę 2 sztuki • żeberka cielęce 500 gramów • marchew 250 gramów • pietruszka 150 gramów • kalarepa 150 gramów • seler 100 gramów • cebula 100 gramów • czosnek 2 ząbki • woda 2.5 litra • sól 1.5 łyżeczki
Mięso oraz kości myjemy i wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, myjemy i dodajemy w całości do mięsa. Dolewamy zimną wodę oraz solimy.

2.
Na małym ogniu pomału podgrzewamy, aby zupa nie zmętniała. Gotujemy zakrytą przez 1,5 godziny.

3.
Z ugotowanej zupy wyciągamy warzywa, mięso oraz kości.

4.
Wywar odcedzamy. Część wywaru możemy użyć do przygotowania innego dania, na przykład zamiast wody do gulaszu.

5.
Warzywa, oprócz cebuli i czosnku, kroimy na drobno.

6.
Mięso czyścimy i kroimy.

7.
Z wywaru przelewamy taką ilość, jaką chcemy użyć na zupę i dodajemy do niego warzywa oraz mięso w ilości według smaku oraz według tego, jak gęstą chcemy mieć zupę.

Smacznego!