Cielęcy rosół z warzywami
Łagodny i bardzo smaczny rosół cielęcy. Ta ulubiona cielęca zupa znakomicie rozgrzeje podczas chłodnych dni oraz w czasie choroby.
przepis,fotoprzepis,cielęce kości na zupę,żeberka cielęce,marchew,pietruszka,kalarepa,seler,cebula,czosnek,Zupy mięsne,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Zupy mięsne
Kategorie
Zupy mięsne › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Sezon - Cebula › Sezon - Marchewka › Sezon- Kalarepa › Sezon - Czosnek › Sezon - Seler ›
Składniki
Składniki
cebula | 100 | gramów | |
cielęce kości na zupę | 2 | sztuki | |
czosnek | 2 | ząbki | |
kalarepa | 150 | gramów | |
marchew | 250 | gramów | |
pietruszka | 150 | gramów | |
seler | 100 | gramów | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 2.5 | litra | |
żeberka cielęce | 500 | gramów |
Przepis
1.
cielęce kości na zupę 2 sztuki • żeberka cielęce 500 gramów • marchew 250 gramów • pietruszka 150 gramów • kalarepa 150 gramów • seler 100 gramów • cebula 100 gramów • czosnek 2 ząbki • woda 2.5 litra • sól 1.5 łyżeczki
Mięso oraz kości myjemy i wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, myjemy i dodajemy w całości do mięsa. Dolewamy zimną wodę oraz solimy.
2.
Na małym ogniu pomału podgrzewamy, aby zupa nie zmętniała. Gotujemy zakrytą przez 1,5 godziny.
3.
Z ugotowanej zupy wyciągamy warzywa, mięso oraz kości.
4.
Wywar odcedzamy. Część wywaru możemy użyć do przygotowania innego dania, na przykład zamiast wody do gulaszu.
5.
Warzywa, oprócz cebuli i czosnku, kroimy na drobno.
6.
Mięso czyścimy i kroimy.
7.
Z wywaru przelewamy taką ilość, jaką chcemy użyć na zupę i dodajemy do niego warzywa oraz mięso w ilości według smaku oraz według tego, jak gęstą chcemy mieć zupę.
Smacznego!