Cielęce pieczone kotlety
Delikatne kotlety przygotowane w odwróconej potrójnej panierce, lekko podsmażone i duszeniem dopieczone w piekarniku. Podajemy według smaku: z ziemniaczaną sałatką, gotowanymi ziemniakami, ryżem lub z lekką warzywną sałatką.
przepis,fotoprzepis,łopatka cielęca,bułka tarta,jajka kurze,mąka chlebowa pszenna T750,Cielęcina,Bezlaktozowe
Cielęcina
Składniki
Składniki
bułka tarta | - | ||
jajka kurze | 8 | sztuk | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
olej rzepakowy | - | ||
sól | - | ||
woda | 300 | mililitrów | |
łopatka cielęca | 1200 | gramów |
Przepis
2.
Kroimy na 10 płatów-kotletów.
3.
Kotlety z obydwóch stron wyklepujemy.
4.
sól • bułka tarta • jajka kurze 8 sztuk • mąka chlebowa pszenna T750
Stopniowo, po jednym, kotlety solimy, panierujemy w bułce tartej, w roztrzepanym jajku z solą i w mące.
6.
... i z drugiej strony. Układamy w głębokim naczyniu żaroodpornym.
8.
Pieczemy w piekarniku przykryte 30 minut, odkrywamy i 10 minut jeszcze dopiekamy.
Smacznego!