Cielęce flaczki

Delikatna zupa z cielęcych flaczków, bez cebuli w zasmażce.
przepis,fotoprzepis,flaczki cielęce,Zupy mięsne,Bezlaktozowe
Zupy mięsne
Składniki
Składniki
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
czosnek | 4 22 | ząbki kcal | |
flaczki cielęce | 1 850 | kilogram kcal | |
majeranek | 2 21 | łyżeczki kcal | |
marchew | 150 68 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | 2 32 | łyżeczki kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1.5 79 | łyżki kcal | |
pietruszka | 100 63 | gramów kcal | |
seler | 50 25 | gramów kcal | |
smalec | 1 135 | łyżka kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 0 ?? | kcal | |
woda | 2 0 | litry kcal | |
woda | 250 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
flaczki cielęce 1 kilogram
Flaczki opłukujemy pod bieżącą wodą i cały duży kawałek flaczków przepłukujemy w rękach.


3.
woda 2 litry • cebula 100 gramów • czosnek 4 ząbki • marchew 150 gramów • pietruszka 100 gramów • seler 50 gramów • sól 1 łyżeczka
Po pół godziny wodę zlewamy, flaczki przepłukujemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i ponownie zalewamy zimną wodą. Dodajemy obrane warzywa, solimy i gotujemy około 2 godziny (do miękkości flaczków).

4.
Flaczki wyciągamy, ostudzamy i kroimy. Według tego jak gęstą chcemy mieć zupę użyjemy potrzebną ilość flaczków (resztę możemy zamrozić i przygotować kiedy indziej).

5.
Warzywa wyciągamy i kroimy. Flaczki i warzywa wkładamy do wody, w której się drugi raz gotowały.



8.
woda 250 mililitrów
...i zalewamy wywarem z flaczków (ewentualnie wodą). Zasmażkę rozgotowujemy...

9.
...i wlewamy ją do zupy. Zagotowujemy i dodajemy majeranek. Według smaku dosalamy.

Smacznego!