Cielęca zupa
Wspaniała, lekka gulaszowa zupa z delikatnego cielęcego mięsa.
przepis,fotoprzepis,łopatka cielęca,ziemniaki,Zupy mięsne,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Zupy mięsne
Składniki
Składniki
cebula | 100 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 3 | ząbki | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
papryka czerwona | 250 | gramów | |
smalec | 1 | łyżka | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 1800 | mililitrów | |
ziemniaki | 600 | gramów | |
łopatka cielęca | 450 | gramów |
Przepis
1.
łopatka cielęca 450 gramów • ziemniaki 600 gramów • papryka czerwona 150 gramów
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paseczki.
3.
Dodajemy mięso i mieszamy aż naciągnie.
4.
mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól 1 łyżeczka
Dodajemy przyprawy, sól...
5.
papryka czerwona 100 gramów • woda 300 mililitrów
...i przygotowaną świeżą paprykę. Podlewamy wodą i 30 - 45 minut dusimy do miękkości.
6.
woda 1500 mililitrów
Do prawie ugotowanego mięsa dodajemy ziemniaki i wlewamy około 1,5 litra gorącej wody.
7.
czosnek 3 ząbki
Gotujemy do miękkości ziemniaków i do zupy na koniec dodajemy obrany przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smacznego!