PRZEPISY

Cielęca wątróbka z boczniakiem

Cielęca wątróbka z boczniakiem

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Bardzo smaczna wątróbka cielęca z boczniakiem. Polecamy podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem.

przepis,fotoprzepis,wątroba cielęca,boczniak ostrygowaty,Cielęcina,Dania główne

Cielęcina

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

boczniak ostrygowaty300gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czerwona cebula100gramów
czosnek4ząbki
jabłka100gramów
musztarda stołowa2łyżeczki
mąka chlebowa pszenna T7503łyżeczki
ogórek konserwowy100gramów
olej słonecznikowy6łyżek
sól-
woda400mililitrów
wątroba cielęca250gramów

 

Przepis

1. 

wątroba cielęca 250 gramów

Wątróbkę oczyszczamy z błon i kroimy w paseczki.

Wątróbkę oczyszczamy z błon i kroimy w...

2. 

musztarda stołowa 2 łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżeczki

Posypujemy mąką i mieszamy z musztardą.

Posypujemy mąką i mieszamy z musztardą....

3. 

olej słonecznikowy 3 łyżki

Tak przygotowaną wątrobę krótko podsmażamy na oleju. Wątróbkę wyciągamy z patelni na talerz.

Tak przygotowaną wątrobę krótko podsmażamy na...

4. 

czerwona cebula 100 gramów  czosnek 4 ząbki

Cebulę obieramy i kroimy. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki.

Cebulę obieramy i kroimy. Czosnek obieramy i...

5. 

olej słonecznikowy 3 łyżki

Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju na patelni, na której wcześniej przygotowywaliśmy wątróbkę.

Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju na patelni,...

6. 

boczniak ostrygowaty 300 gramów

Boczniak myjemy, kroimy i dodajemy do cebuli.

Boczniak myjemy, kroimy i dodajemy do cebuli....

7. 

jabłka 100 gramów

Jabłko obieramy, trzemy na cienkie plasterki i dodajemy do boczniaka.

Jabłko obieramy, trzemy na cienkie plasterki i...

8. 

woda 400 mililitrów  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Wątróbkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprawiamy. Mieszamy i gotujemy pod pokrywką przez 30 minut.

Wątróbkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i...

9. 

ogórek konserwowy 100 gramów

Tuż przed dogotowaniem trzemy ogórka...

Tuż przed dogotowaniem trzemy ogórka......

10. 

...i dodajemy go do wątróbki z boczniakiem.

...i dodajemy go do wątróbki z boczniakiem....

11. 

mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka  sól

Na koniec lekko posypujemy mąką, mieszamy i zagotowujemy. Przed podaniem doprawiamy solą wedle smaku.

Na koniec lekko posypujemy mąką, mieszamy i...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się