Cielęca wątróbka z boczniakiem
Bardzo smaczna wątróbka cielęca z boczniakiem. Polecamy podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem.
przepis,fotoprzepis,wątroba cielęca,boczniak ostrygowaty,Cielęcina,Dania główne
Cielęcina
Składniki
Składniki
boczniak ostrygowaty | 300 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czerwona cebula | 100 | gramów | |
czosnek | 4 | ząbki | |
jabłka | 100 | gramów | |
musztarda stołowa | 2 | łyżeczki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 3 | łyżeczki | |
ogórek konserwowy | 100 | gramów | |
olej słonecznikowy | 6 | łyżek | |
sól | - | ||
woda | 400 | mililitrów | |
wątroba cielęca | 250 | gramów |
Przepis
2.
musztarda stołowa 2 łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżeczki
Posypujemy mąką i mieszamy z musztardą.
3.
olej słonecznikowy 3 łyżki
Tak przygotowaną wątrobę krótko podsmażamy na oleju. Wątróbkę wyciągamy z patelni na talerz.
4.
czerwona cebula 100 gramów • czosnek 4 ząbki
Cebulę obieramy i kroimy. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
5.
olej słonecznikowy 3 łyżki
Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju na patelni, na której wcześniej przygotowywaliśmy wątróbkę.
8.
woda 400 mililitrów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Wątróbkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprawiamy. Mieszamy i gotujemy pod pokrywką przez 30 minut.
10.
...i dodajemy go do wątróbki z boczniakiem.
11.
mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka • sól
Na koniec lekko posypujemy mąką, mieszamy i zagotowujemy. Przed podaniem doprawiamy solą wedle smaku.
Smacznego!