Ciasto z porem i dynią
Ciekawy smak pora z dynią jest doskonałym wegetariańskim przysmakiem. Świetnie smakuje też na zimno.
przepis,fotoprzepis,dynia,por,Dania wegetariańskie,,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
dynia | 300 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 150 | gramów | |
oliwa | 2 | łyżki | |
pieprz biały mielony | - | ||
por | 1 | sztuka | |
proszek do pieczenia | 15 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka |
Przepis
1. Por podsmażamy
por 1 sztuka • pieprz biały mielony • oliwa 2 łyżki
Jeden średniej wielkości por kroimy na kółeczka i smażymy na patelni około 10 minut, do miękkości. Dodajemy szczyptę białego pieprzu.
2. Dynię trzemy
sól 1 łyżeczka • dynia 300 gramów
Dynię obieramy i trzemy na grubo. Dodajemy ją do pora na patelni i chwilę, około 5 minut dalej smażymy. Solimy.
3. Przygotowanie ciasta
jajka kurze 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • proszek do pieczenia 15 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów
W misce mieszamy jajka, mleko i mąkę na gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy proszek do pieczenia i dodajemy podsmażony por z dynią.
4. Wlewamy do naczynia żaroodpornego
Masę wlewamy do żaroodpornego naczynia.
5. Pieczemy
Pieczemy 40 minut w 180 °C.
Smacznego!