Ciasto z orzeszkami laskowymi
Szybkie chrupiące ciasto.
przepis,fotoprzepis,orzechy laskowe,orzechy ziemne prażone niesolone,pestki dyni łuskane,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cukier trzcinowy | 30 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 500 | gramów | |
masło | - | ||
melasa trzcinowa bio | 20 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
olej słonecznikowy | 50 | mililitrów | |
oliwa | 50 | mililitrów | |
orzechy laskowe | 50 | gramów | |
orzechy ziemne prażone niesolone | 50 | gramów | |
pestki dyni łuskane | 50 | gramów | |
proszek do pieczenia | 10 | gramów |
Przepis
1.
orzechy laskowe 50 gramów • orzechy ziemne prażone niesolone 50 gramów • pestki dyni łuskane 50 gramów
Orzechy laskowe, orzechy ziemne i pestki dyni siekamy na drobno w kuchennym siekaczu.
2.
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 500 gramów • jajka kurze 2 sztuki • cukier kryształ 100 gramów • oliwa 50 mililitrów • olej słonecznikowy 50 mililitrów
Do miski dajemy jogurt, jajka, cukier oraz obydwa oleje. Mieszamy na gładko.
4.
mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
Dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia.
5.
Na koniec dosypujemy orzeszki i wszystko mieszamy.
6.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Blachę (lub formę) 40x25 cm smarujemy masłem a następnie posypujemy mąką. Nalewamy do niej ciasto.
8.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w 180°C.
Smacznego!