Ciasto z borówkami i mascarpone
Przepis ten pozwala przygotować bez większego wysiłku cienkie i smaczne ciasto z kremem mascarpone, borówkami oraz orzechami laskowymi.
przepis,fotoprzepis,mascarpone,borówki,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›
Składniki
Składniki
borówki | 100 | gramów | |
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
cukier kryształ | 1.5 | łyżki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mascarpone | 250 | gramów | |
orzechy laskowe | 20 | gramów | |
skórka z cytryny | ½ | łyżki |
Przepis
3.
...i smarujemy nimi brzegi ciasta.
4.
mascarpone 250 gramów • cukier kryształ 1.5 łyżki • skórka z cytryny ½ łyżki
Do miski wkładamy mascarpone, cukier, skórkę z cytryny, resztę jajek ...
5.
... a następnie ubijamy na krem.
6.
Krem smarujemy na ciasto warstwą równomierną, ale nie do samego brzegu.
7.
borówki 100 gramów • orzechy laskowe 20 gramów
Na krem układamy borówki oraz pokruszone orzechy laskowe. Całe orzechy można łatwo rozpołowić nożem na deseczce.
8.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!