Ciasto z boczkiem
Przepis na tradycyjne ciasto, pochodzące ze wschodniej Słowacji. Podaje się je jako dodatek do kapuśniaka albo jako samodzielne danie.
przepis,fotoprzepis,kiszona kapusta,wędzony boczek,Słone ciasta
Słone ciasta
Kategorie
Słone ciasta ›
Składniki
Składniki
kiszona kapusta | 500 | gramów | |
masło | 80 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 0.2 | litra | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 300 | gramów | |
proszek do pieczenia | ½ | opakowania | |
sól | ½ | łyżeczki | |
wędzony boczek | 150 | gramów |
Przepis
1.
kiszona kapusta 500 gramów
Kapustę kiszoną zlewamy i na sitku wyciskamy sok. Na deseczce na drobno siekamy.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • proszek do pieczenia ½ opakowania • masło 80 gramów • mleko półtłuste 1,5% 0.2 litra • sól ½ łyżeczki • wędzony boczek 150 gramów
W ten sposób przygotowaną kapustę mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Dodajemy 100 ml mleka (w oryginalnym przepisie używa się kwaszone mleko), masło (tłuszcz) i usmażone skwarki z boczku. Wyrabiamy ciasto, do którego według potrzeby dodajemy mleko. Ciasto jest lepiące, dobrze posypujemy mąką stolnicę.
3.
Na wysmarowaną i posypaną mąką blachę rozciągamy ciasto.
4.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 - 40 minut.
Smacznego!