Ciasto owocowe z galaretką kefirową
Letnie orzeźwiające ciasto.
przepis,fotoprzepis,kefir,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 40 | gramów | |
cukier puder | 320 | gramów | |
cukier waniliowy | 12 | gramów | |
cytryna | 1 | sztuka | |
jajka kurze | 6 | sztuk | |
kefir | 1000 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
olej słonecznikowy | 150 | mililitrów | |
różne owoce | 800 | gramów | |
skórka z cytryny | - | ||
sól | - | ||
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów | |
Żelatyna | 100 | gramów |
Przepis
1.
jajka kurze 6 sztuk • cukier puder 190 gramów • cukier waniliowy 12 gramów
Do miski wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz dodajemy jajka. Wszystko ubijamy ręczną trzepaczką.
2.
skórka z cytryny • olej słonecznikowy 150 mililitrów
Do miski dodajemy skórkę z jednej cytryny i olej.
3.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • budyń waniliowy w proszku 40 gramów • sól
W drugiej misce mąkę mieszamy z budyniem w proszku oraz szczyptą soli. Masę mączną łączymy z mokrą.
4.
Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 25 minut.
5.
kefir 1000 gramów • cytryna 1 sztuka • cukier puder 130 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • Żelatyna 100 gramów • różne owoce 500 gramów
Kefir mieszamy z cukrem pudrem, skórką z jednej cytryny (nie spryskanej środkami chemicznymi) oraz sokiem z cytryny. Masę podgrzewamy. Ubijamy śmietanę, którą razem z żelatyną (przygotowaną zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu) dodajemy do letniej kefirowej masy. Dodajemy kawałki owoców. Kefir powinien być nieco podgrzany, aby udało się rozmieszać żelatynę.
6.
różne owoce 300 gramów
Nadzienie rozsmarowujemy na upieczony spód, posypujemy kawałkami różnych owoców, odstawiamy na około 3 godziny do schłodzenia, do lodówki.
Smacznego!