Ciasto Hrabina
Ulubione jabłkowe ciasto.
przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) › Jabłkowe ciasta ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier kryształ | 2 | łyżki | |
cukier puder | 180 | gramów | |
cynamon mielony | 2 | łyżeczki | |
jabłka | 1 | kilogram | |
masło | 200 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 2 | łyżki | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 500 | gramów | |
orzechy włoskie | - | ||
proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki | |
rodzynki | - | ||
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów • proszek do pieczenia 2 łyżeczki • masło 200 gramów • cukier puder 180 gramów • żółtko jajka 4 sztuki • mleko tłuste 3,5% 2 łyżki
Z mąki, proszku do pieczenia, miękkiego masła, cukru, żółtek i mleka wyrabiamy ciasto i odkładamy do lodówki do stężenia.
2.
Ciasto wyciągamy z lodówki i jedną trzecią z niego odkrawamy i wkładamy ponownie do lodówki.
3.
Resztę ciasta rozwałkowujemy na blasze, delikatnie je rozkładamy i troszkę ugniatamy brzegi.
4.
jabłka 1 kilogram
Jabłka obieramy i trzemy na grubo. Delikatnie je wyciskamy i rozkładamy na cieście.
5.
cukier kryształ 2 łyżki • cynamon mielony 2 łyżeczki • rodzynki • orzechy włoskie
Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Możemy dodać też rodzynki i pokrojone orzechy.
7.
... i smarujemy ją na jabłkach.
8.
Na pianę na grubej tarce starte ciasto z lodówki.
9.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy około 30 minut w temperaturze około 180°C.
Smacznego!