Ciasto budyniowe z nektarynkami

Popularna przekąska, prosta w przygotowaniu. Jest świeża i wspaniale smakuje.
przepis,fotoprzepis,nektarynki,Galaretka tortowa,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Pichcił
Ilość porcji
15
Masa porcji
242 g
Energia porcji
437 kcal
Czas przygotowania
1 h. 10 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
Galaretka tortowa | 500 1850 | gramów kcal | |
budyń waniliowy w proszku | 120 426 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 300 1206 | gramów kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | ½ 240 | litra kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 1 640 | litr kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 400 1424 | gramów kcal | |
nektarynki | 600 216 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 2 270 | łyżki kcal | |
proszek do pieczenia | 8 6 | gramów kcal |
Przepis
1. Spód ciasta
mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów • cukier kryształ 300 gramów • jajka kurze 3 sztuki • mleko półtłuste 1,5% ½ litra • olej słonecznikowy 2 łyżki • proszek do pieczenia 8 gramów
Wszystkie składniki dobrze mieszamy, aby powstało gładkie, w miarę płynne ciasto.

2.
Ciasto wlewamy na brytfannę posypaną na dnie mąką i pieczemy przez około 30 minut w 180°C we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po około 10 minutach pieczenia ciasto nakłuwamy, aby nie tworzyły się pęcherzyki powietrza.

3. Warstwa budyniu
mleko tłuste 3,5% 1 litr • budyń waniliowy w proszku 120 gramów
Z litra mleka i trzech budyni w proszku gotujemy gęsty krem (zgodnie z instrukcją), bez dodatku cukru.

4.
Krem budyniowy po ugotowaniu odstawiamy na parę minut, wylewamy na wystudzone ciasto i rozsmarowujemy po całej powierzchni.

5. Owocowy wierzch
nektarynki 600 gramów
Nektarynki pozbawiamy pestek i kroimy na cienkie plasterki.

6.
Plastry owoców układamy na całej powierzchni warstwy budyniowej.

7.
Galaretka tortowa 500 gramów
Postępując zgodnie z instrukcjami na opakowaniu przygotowujemy 500 ml galaretki tortowej i rozprowadzamy równomiernie na powierzchni, tak aby zakryć owoce.

8.
Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby ciasto stężało.
Smacznego!