Ciasto ananasowe
Wyśmienity, prosty a przede wszystkim łatwy do przygotowania smakołyk z ananasowego ciasta i kremu śmietanowego.
przepis,fotoprzepis,ananas,krem kanapkowy śmietankowy,mielone orzechy włoskie,czekolada,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
ananas | 500 | gramów | |
budyń waniliowy | 300 | gramów | |
cukier puder | 200 | gramów | |
cukier puder | 1 | łyżka | |
cukier waniliowy | 12 | gramów | |
czekolada | 60 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
krem kanapkowy śmietankowy | 400 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 70 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 220 | gramów | |
proszek do pieczenia | 8 | gramów | |
rum | 2 | łyżki | |
soda oczyszczona | 2 | łyżeczki |
Przepis
1. Miksujemy ananasa
ananas 500 gramów
Miksujemy kawałki ananasa (z jednej puszki) razem z sokiem ananasowym.
2. Przygotowanie ciasta
cukier puder 200 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 220 gramów • soda oczyszczona 2 łyżeczki • proszek do pieczenia 8 gramów • jajka kurze 2 sztuki
W misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Dodajemy jajka i zmiksowany ananas. Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy rzadkie ciasto.
3.
Ciasto wlewamy na blachę, pieczemy przy 180°C przez około 15 minut. Ciasto powinno delikatnie zbrązowieć.
4. Przygotowanie kremu
krem kanapkowy śmietankowy 400 gramów • budyń waniliowy 300 gramów • cukier waniliowy 12 gramów • rum 2 łyżki • cukier puder 1 łyżka
Krem uzyskamy mieszając ze sobą śmietankowe kremy do smarowania pieczywa z budyniem, cukrem, cukrem waniliowym oraz rumem.
5.
Jeżeli w kremie zostały jakieś grudki, rozmiksujemy je.
6.
Kremem smarujemy wystudzone ciasto.
7.
mielone orzechy włoskie 70 gramów • czekolada 60 gramów
Na koniec ciasto posypujemy drobno posiekanymi orzechami i na grubo startą czekoladą.
Smacznego!