Ciasteczka kokosowe
Kruche kokosowe ciasteczka nadziewane dżemem. Ciasteczka są posmarowane łagodnym kremem i obsypane kokosem. Idealnie nadają się na bożonarodzeniowy stół.
przepis,fotoprzepis,masło,masło,wiórki kokosowe,wiórki kokosowe,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 125 | gramów | |
cukier puder | 3 | łyżki | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
masło | 330 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 170 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
mąka tortowa pszenna T450 | 2 | łyżki | |
polewa czekoladowa | - | ||
powidło porzeczkowe | - | ||
wiórki kokosowe | 125 | gramów | |
wiórki kokosowe | - | ||
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
masło 250 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • cukier waniliowy 10 gramów • wiórki kokosowe 125 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • cukier puder 125 gramów
Miękką margarynę, mąkę, cukier, kokos i żółtko mieszamy i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.
2.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy z niego kółeczka.
3.
Kółeczka układamy na blasze i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 °C przez około 7 minut (powinny zostać blade).
4.
Upieczone ciasteczka odstawiamy na chwilę, aby wystygły.
6. Przygotowanie nadzienia
mleko półtłuste 1,5% 170 mililitrów • mąka tortowa pszenna T450 2 łyżki
Mąkę mieszamy w odrobinie zimnego mleka i razem z resztą mleka gotujemy gęsty krem.
7. Nadziewanie i zdobienie
cukier puder 3 łyżki • cukier waniliowy 10 gramów • masło 80 gramów
Miękkie masło mieszamy z cukrem i powoli, ubijając, dodajemy do niego wystudzony mączny krem. Ubijamy gładki krem. Wierzch złączonych ciasteczek smarujemy kremem.
Smacznego!