Chrupiący chleb z białek
Przepis na kruche chrupiące sucharki z domowego chlebka z białek z orzechami.
przepis,fotoprzepis,białko jajka,cukier puder,orzechy włoskie,słodkie migdały,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Sezonowe przepisy
Ciasteczka
Kategorie
Ciasteczka › Boże Narodzenie › Sezonowe przepisy › Bożonarodzeniowe pieczywo › Sezon - Orzechy ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 | sztuk | |
cukier puder | 150 | gramów | |
masło | 10 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 160 | gramów | |
orzechy włoskie | 50 | gramów | |
proszek do pieczenia | 10 | gramów | |
sól | - | ||
słodkie migdały | 50 | gramów |
Przepis
1.
białko jajka 5 sztuk • cukier puder 150 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów • sól
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski i razem ubijamy na gładki krem.
2.
masło 10 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 10 gramów
Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką.
3.
orzechy włoskie 50 gramów • słodkie migdały 50 gramów
Do ciasta dodajemy orzechy i wylewamy je równomiernie do przygotowanej formy.
4.
Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 170 °C.
5.
Po upieczeniu jeszcze ciepły chleb wyciągamy z formy i odstawiamy do wystudzenia.
6.
Chleb kroimy na 1 - 2 mm grubości kromki. Im cieńsze tym lepsze.
7.
Kromki chlebka dosuszamy w piekarniku na 100°C około 25 minut.
Smacznego!