Chili con carne
"Chili con carne"to ulubione meksykańskie i hiszpańskie danie.Jego przygotowanie jest bardzo proste,ponieważ jest to danie jednogarnkowe,ale jednak ugotowanie go zajmie Wam godzinę.Nagrodą za spędzony czas przy gotowaniu będą"wylizane"talerze waszych blisk
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,fasola,kukurydza konserwowa,czekolada,Wołowina,Kuchnia meksykańska,Bezglutenowe
Wołowina
Kuchnia meksykańska
Składniki
Składniki
bazylia | 1 | łyżeczka | |
cebula | 200 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżka | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
czekolada | 15 | gramów | |
czosnek | 20 | gramów | |
fasola | 500 | gramów | |
kukurydza konserwowa | 300 | gramów | |
liść laurowy | 3 | sztuki | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
olej słonecznikowy | 50 | mililitrów | |
papryczka pepperoni | 3 | sztuki | |
papryka | 100 | gramów | |
pomidory | 200 | gramów | |
przecier pomidorowy | 500 | mililitrów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
wieprzowe mięso mielone | 500 | gramów | |
woda | 500 | mililitrów |
Przepis
1. Czosnek, cebula
cebula 200 gramów • czosnek 20 gramów • olej słonecznikowy 50 mililitrów
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy i chwilkę smażymy na oleju.
2. Mielone mięso
wieprzowe mięso mielone 500 gramów
Dodajemy mielone mięso i smażymy tak by się rozdrobniło na małe kawałeczki.
3. Przygotowanie warzyw
papryka 100 gramów • pomidory 200 gramów • papryczka pepperoni 3 sztuki
Gdy się nam mięso smaży przygotowujemy sobie warzywa. Paprykę czyścimy i kroimy w paski. Pomidory zalewamy wrzącą wodą i ściągamy z nich skórkę, kroimy na półksiężyce. Pepperoni na drobno kroimy. Wymieniona ilość sprawi,że danie będzie pikantne tak akurat, jeśli chcemy bardziej pikantne dodajemy więcej pepperoni.
4. Czerwona mielona papryka
mielona czerwona papryka 2 łyżeczki
Do usmażonego mięsa dodajemy mieloną czerwoną paprykę, mieszamy i dodajemy resztę składników.
6. Warzywa
Dodajemy paprykę, pomidory i pepperoni, mieszamy.
7. Przyprawy
sól 2 łyżeczki • cukier kryształ 1 łyżka • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • bazylia 1 łyżeczka • liść laurowy 3 sztuki
Dosypujemy sól, cukier i przyprawy, mieszamy.
8. Bulion
woda 500 mililitrów
Dolewamy bulion albo wodę. Gotujemy 30 minut często mieszając w otwartym garnku, na średnim płomieniu. Nie może się mocno gotować, ani też za słabo. Ważne jest, by zbyteczna woda podczas gotowania wyparowała a danie stopniowo się zagęszczało.
9. Fasola, kukurydza
fasola 500 gramów • kukurydza konserwowa 300 gramów
Po 30 minutach dodajemy fasolę i kukurydzę w puszce. Wszystko razem często mieszając gotujemy dalej 20 minut.
10. Czekolada
czekolada 15 gramów
Chili con carne odstawiamy z ognia i na koniec w nim rozpuszczamy 2 kostki dobrej jakości ciemnej 90% czekolady. Czekolada doda daniu ten prawdziwy charakterystyczny smak, dlatego zdecydowanie się jej nie bójcie.
11. Podajemy
Podajemy ze świeżą chrupiącą bagietką, chlebem, plackami kukurydzianymi itp. Na porcję chili con carne możemy dać łyżeczkę kwaśnej śmietany albo gęstego jogurtu naturalnego.
Smacznego!