Chałka Bożonarodzeniowa
Domowa jest najlepsza. Przez cały rok na śniadanie na drugi dzień po upieczeniu, na Boże Narodzenie do kapustnicy. Dzieci lubią także „świąteczne dukatowe bułeczki”, kiedy chałkę pokroimy na kawałki i na talerzu zalejemy ją budyniem waniliowym.
przepis,fotoprzepis,rodzynki,mleko półtłuste 1,5%,świeże drożdże,masło,jajka kurze,jajka kurze,mąka chlebowa pszenna T750,mąka luksusowa pszenna T550,Słodkie śniadania,Boże Narodzenie
Słodkie śniadania
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 125 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
rodzynki | 60 | gramów | |
świeże drożdże | 30 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
rodzynki 60 gramów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • świeże drożdże 30 gramów • cukier kryształ 100 gramów • cukier waniliowy 20 gramów • masło 125 gramów • jajka kurze 1 sztuka • mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów
Rodzynki myjemy i przez chwilę moczymy w wodzie. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki (z odważonych składników) i rozdrabniamy drożdże. Pozostawiamy do wyrośnięcia rozczynu. Do głębszej miski wsypujemy obie mąki, dodajemy cukier, cukier waniliowy, rozpuszczone masło, rozczyn i odcedzone rodzynki.
2.
Ciasto mieszamy i odstawiamy w naczyniu pod przykryciem. Odstawiamy by wyrosło na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
3.
Ciasto wyciągamy i kładziemy na posypanej mąką stolnicy. Dzielimy na sześć większych części i dwie mniejsze. Z większych części formujemy 6 walców o długości około 35 cm, a z mniejszych walce o długości 20 cm.
4.
Z trzech walców pleciemy warkocz i przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy pomocy drewnianego wałka, delikatnie naciskając robimy zagłębienie pośrodku warkocza przez całą długość.
5.
Z pozostałych trzech części formujemy warkocz i wkładamy go do zagłębienia wykonanego w pierwszym warkoczu. Powtarzamy kroki wykonane przy pierwszym warkoczu i ponownie tworzymy zagłębienie.
6.
Splatamy dwa ostatnie wałki ciasta, a powstały w ten sposób warkocz układamy do zagłębienia uformowanego w drugim warkoczu.
7.
Z różnych stron ciasta wbijamy krótkie wykałaczki, aby nie straciło ono swojego kształtu podczas pieczenia. Pozostawiamy na blasze jeszcze przez 20 minut.
8.
jajka kurze 1 sztuka
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, możemy także posypać migdałami do smaku. Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze około 150 - 170 °C przez 35 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wyciągamy wykałaczkę, jeśli ciasto nie przylepia się do niej, oznacza to, że jest dobrze upieczone.
9.
Upieczone ciasto po usunięciu wykałaczek smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem. Po ostygnięciu kroimy.
Smacznego!