Cevapcici w parowarze
Cevapcici z parowaru może nie wygląda zbyt ładnie,ale jego smak jest nie do odróżnienia od wersji smażonej,a nawet lepszy.Mielone mięsa zawierają w stanie surowym stosunkowo dużo tłuszczu ale przygotowanie ich w takiej formie wyeliminuje o wiele więcej tłu
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina,Przepisy do parowaru
Wieprzowina
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 1 | sztuka | |
bułka tarta | 2 | łyżki | |
cebula | 120 | gramów | |
czarny pieprz mielony | - | ||
czosnek | 5 | ząbków | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 | łyżki | |
oliwa | - | ||
sól | 0 | ||
wieprzowe mięso mielone | 500 | gramów | |
ziemniaki | 500 | gramów |
Przepis
1.
biała podłużna bułka 1 sztuka • wieprzowe mięso mielone 500 gramów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki • czarny pieprz mielony • sól • czosnek 5 ząbków • cebula 120 gramów • bułka tarta 2 łyżki
Rogala na drobno rozkruszamy, zalewamy mlekiem, na chwilkę odstawiamy. Dodajemy mielone mięso, na drobno nakrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajka, sól i pieprz, dobrze rozdrabniamy ręką i wszystkie składniki mieszamy. Według potrzeby dodajemy bułkę tartą.
2.
oliwa • mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki
Pierwszy (dolny) pojemnik parowaru smarujemy oliwą z oliwek. Z masy formujemy wałeczki, które obtaczamy w mące i układamy w pojemniku parowaru.
3.
Czas parzenia nastawiamy na 40 minut, po 20 minutach dodajemy drugi pojemnik parowaru do którego wcześniej włożyliśmy nakrojone ziemniaki, delikatnie osolone, i dalej razem parzymy.
4.
Podajemy z musztardą, nakrojoną cebulą, ewentualnie z papryczką chili.
Smacznego!