PRZEPISY

Cesarski targaniec

Cesarski targaniec

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Targaniec to europejski przysmak z puszystego delikatnego ciasta smażonego na maśle. Podaje się posypany cukrem z owocowymi kompotami.

przepis,fotoprzepis,żółtko jajka,mleko półtłuste 1,5%,białko jajka,mąka chlebowa pszenna T750,Słodkie dania,Naleśniki

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka3sztuki
cukier puder30gramów
cukier puder1łyżeczka
masło30gramów
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
rodzynki20gramów
sól1szczypta
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. 

rodzynki 20 gramów

Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie żeby zmiękły.

Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie żeby...

2. 

żółtko jajka 3 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  cukier puder 30 gramów  sól 1 szczypta  mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów

Z żółtek, mleka, cukru i mąki wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy szczyptę soli.

Z żółtek, mleka, cukru i mąki wyrabiamy...

3. 

białko jajka 3 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

4. 

Pianę z białek delikatnie dodajemy do ciasta.

Pianę z białek delikatnie dodajemy do ciasta....

5. 

masło 30 gramów

Na większej patelni roztapiamy połowę masła.

Na większej patelni roztapiamy połowę masła....

6. 

Na roztopione masło nalewamy połowę ciasta, posypujemy równomiernie połową rodzynek i smażymy powoli na złoty kolor z obydwóch stron przykryte pod pokrywką.

Na roztopione masło nalewamy połowę ciasta,...

7. 

cukier puder 1 łyżeczka

Usmażone ciasto targamy łyżkami na patelni. Przy serwowaniu ozdabiamy cukrem pudrem. Takim samym sposobem smażymy drugą połowę ciasta.

Usmażone ciasto targamy łyżkami na patelni....

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się