Cannelloni z mięsnym farszem
Proste przygotowanie dania ze wspaniałej włoskiej kuchni.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,twardy ser,twardy ser,przecier pomidorowy,makaron - Cannelloni,Makarony,Kuchnia włoska
Makarony
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
bazylia | 1 | łyżeczka | |
cebula | 150 | gramów | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
czosnek suszony | 1 | łyżeczka | |
makaron - Cannelloni | 300 | gramów | |
olej słonecznikowy | 30 | mililitrów | |
papryka | 75 | gramów | |
przecier pomidorowy | 700 | mililitrów | |
sól | 2.5 | łyżeczki | |
twardy ser | 250 | gramów | |
wieprzowe mięso mielone | 1000 | gramów | |
woda | 200 | mililitrów |
Przepis
1. Cebulowo - paprykowa baza
olej słonecznikowy 30 mililitrów • cebula 150 gramów • papryka 75 gramów • sól 1.5 łyżeczki
Cebulę obieramy i na drobno kroimy. W głębszej patelni smażymy ją na oleju. Dodajemy na drobno pokrojoną paprykę, sól i chwilkę dusimy.
2. Mięso
wieprzowe mięso mielone 1000 gramów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • twardy ser 150 gramów
Do patelni dodajemy mielone mięso, mielony czarny pieprz i 10 minut mięso smażymy ciągle mieszając. Mieszankę odstawiamy do częściowego ostudzenia, tak aby nas nie piekła gdy ją weźmiemy do rąk. Do ostudzonej mieszanki dodajemy starty ser.
3. Przygotowanie sosu
przecier pomidorowy 700 mililitrów • woda 200 mililitrów • sól 1 łyżeczka • bazylia 1 łyżeczka • czosnek suszony 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Do gęstego przecieru pomidorowego dodajemy wodę, sól, bazylię, czosnek w proszku i mielony czarny pieprz. Mieszamy.
4. Faszerowanie cannelloni
makaron - Cannelloni 300 gramów
Suche makaronowe rurki - Cannelloni w prosty sposób palcami faszerujemy mięsnym farszem. W jednej ręce trzymamy rurkę tak że palcami zamykamy jedną stronę a drugą ręką palcami wciskamy do niej mięsny farsz.
5.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy jedną trzecią przygotowanego sosu i układamy na nim faszerowane rurki.
6.
Gdy mamy dno naczynia pokryte, zalewamy zawartość dwiema trzecimi sosu i układamy kolejną warstwę. Wysokość końcowego dania zależy od wielkości użytego naczynia żaroodpornego. Ostatnią częścią sosu zalewamy ostatnią warstwę Cannelloni. Pieczemy na średnim stopniu w piekarniku, 45 - 60 minut, przykryte. Dobrze jest podłożyć pod naczynie większą blachę, ponieważ może się stać, że sok podczas pieczenia częściowo może wyciec.
7.
twardy ser 100 gramów
Po 45 minutach posypujemy wierzch dania startym serem i odkryte 5 minut zapiekamy.
Smacznego!