Cannelloni z dynią
Makaron rurki Cannelloni wypełniony dyniowym farszem i zapieczony z sosem beszamelowym.
przepis,fotoprzepis,dynia,ser topiony,ser Parmezan,ser Parmezan,mleko półtłuste 1,5%,makaron - Cannelloni,Dania wegetariańskie,Kuchnia włoska
Dania wegetariańskie
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 2 | ząbki | |
dynia | 600 | gramów | |
makaron - Cannelloni | 300 | gramów | |
masło | 30 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
nać pietruszki | 1 | łyżka | |
oliwa | 2 | łyżki | |
ser Parmezan | 100 | gramów | |
ser topiony | 200 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 300 | mililitrów |
Przepis
1. Dynię trzemy
dynia 600 gramów
Dynię oczyszczamy, usuwamy nasionka i strugamy na tarce o grubych oczkach.
2. Podsmażamy
cebula 150 gramów • czosnek 2 ząbki • oliwa 2 łyżki • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Cebulę i czosnek obieramy, na drobno kroimy i na patelni na oleju lekko podsmażamy. Dodajemy miąższ z dyni, wszystko razem smażymy 10 minut. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.
3. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i ser
nać pietruszki 1 łyżka • ser topiony 200 gramów
Do farszu dodajemy drobno nakrajaną natkę pietruszki i ser topiony.
4. Posypujemy parmezanem
ser Parmezan 50 gramów
Posypujemy startym parmezanem. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dyniowy farsz na chwilkę odkładamy i przygotowujemy sos beszamelowy.
5. Beszamelowy sos.
masło 30 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów • mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • woda 300 mililitrów
W rondelku roztapiamy masło na którym uprażymy mąkę i stopniowo zalewamy mlekiem i wodą. Gotujemy dopóki nie wytworzy nam się kasza. Jak się zrobią grudki, za pomocą sitka je przecedzimy.
6. Cannelloni napełniamy dyniowym farszem
makaron - Cannelloni 300 gramów
Połowę beszamelowego sosu wlewamy do żaroodpornego naczynia. Cannelloni napełnimy dyniowym farszem
7. Zapiekamy
ser Parmezan 50 gramów
Pozostałą połowę beszamelu wylewamy na napełnione i do naczynia żaroodpornego ułożone cannelloni. Pieczemy w 200 °C 30 minut. Cannelloni posypujemy startym parmezanem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!