Budyniowe osie gniazda
Słodkie budyniowe ślimaki z drożdżowego ciasta, dla dzieci i dorosłych.
przepis,fotoprzepis,skrobia kukurydziana,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier kryształ drobny | 110 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 180 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 1050 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 400 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
rodzynki | 80 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 80 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
świeże drożdże | 30 | gramów |
Przepis
1. Rozczyn
mleko tłuste 3,5% 350 mililitrów • świeże drożdże 30 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka
W ciepłym mleku mieszamy mąkę oraz drożdże z odrobiną cukru i odstawiamy by wyrósł rozczyn.
3.
mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów • cukier kryształ drobny 30 gramów • sól 1 szczypta • jajka kurze 1 sztuka
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy szczyptę soli, cukier, jajko i wlewamy masło.
4.
Do miski wlewamy rozczyn...
5.
...i ciasto dobrze ugniatamy. Przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6.
mleko tłuste 3,5% 600 mililitrów • cukier kryształ drobny 80 gramów
Do garnka wlewamy mleko i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia.
7.
mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • skrobia kukurydziana 80 gramów
W mleku mieszamy skrobię kukurydzianą,...
8.
masło 80 gramów
...którą wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy budyń, odstawiamy go z ognia i dodajemy do niego masło. Często mieszając budyń ostudzamy.
9.
rodzynki 80 gramów • mąka luksusowa pszenna T550
Rodzynki przepłukujemy. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 2 cm. Na cieście rozcieramy budyń i posypujemy rodzynkami.
10.
Zawijamy w roladę.
11.
Kroimy na grubsze kółeczka...
12.
...i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
13.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!