PRZEPISY

Budyniowe osie gniazda

Budyniowe osie gniazda

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Słodkie budyniowe ślimaki z drożdżowego ciasta, dla dzieci i dorosłych.

przepis,fotoprzepis,skrobia kukurydziana,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ1łyżeczka
cukier kryształ drobny110gramów
jajka kurze1sztuka
masło180gramów
mleko tłuste 3,5%1050mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750400gramów
mąka luksusowa pszenna T550200gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
rodzynki80gramów
skrobia kukurydziana80gramów
sól1szczypta
świeże drożdże30gramów

 

Przepis

1. Rozczyn

mleko tłuste 3,5% 350 mililitrów  świeże drożdże 30 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka

W ciepłym mleku mieszamy mąkę oraz drożdże z odrobiną cukru i odstawiamy by wyrósł rozczyn.

W ciepłym mleku mieszamy mąkę oraz drożdże z...

2. 

masło 100 gramów

Roztapiamy masło.

Roztapiamy masło....

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów  cukier kryształ drobny 30 gramów  sól 1 szczypta  jajka kurze 1 sztuka

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy szczyptę soli, cukier, jajko i wlewamy masło.

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy...

4. 

Do miski wlewamy rozczyn...

Do miski wlewamy rozczyn......

5. 

...i ciasto dobrze ugniatamy. Przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

...i ciasto dobrze ugniatamy. Przykrywamy czystą...

6. 

mleko tłuste 3,5% 600 mililitrów  cukier kryształ drobny 80 gramów

Do garnka wlewamy mleko i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia.

Do garnka wlewamy mleko i dodajemy cukier....

7. 

mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  skrobia kukurydziana 80 gramów

W mleku mieszamy skrobię kukurydzianą,...

W mleku mieszamy skrobię kukurydzianą,......

8. 

masło 80 gramów

...którą wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy budyń, odstawiamy go z ognia i dodajemy do niego masło. Często mieszając budyń ostudzamy.

...którą wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy...

9. 

rodzynki 80 gramów  mąka luksusowa pszenna T550

Rodzynki przepłukujemy. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 2 cm. Na cieście rozcieramy budyń i posypujemy rodzynkami.

Rodzynki przepłukujemy. Ciasto rozwałkowujemy na...

10. 

Zawijamy w roladę.

Zawijamy w roladę....

11. 

Kroimy na grubsze kółeczka...

Kroimy na grubsze kółeczka......

12. 

...i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

...i układamy na blachę wyłożoną papierem do...

13. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C....

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się