Budyniowe ciasto z jabłkami
Smaczne proste ciasto z drobnych jabłek z ogródka, z którymi nie wiecie co zrobić. Oczywiście, że do przygotowania tego ciasta możecie użyć jakiekolwiek jabłka :)
przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) › Jabłkowe ciasta ›
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 130 | gramów | |
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
cukier kryształ | 200 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
czekolada | - | ||
jabłka | 1200 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 1 | litr |
Przepis
1.
ciasto francuskie 275 gramów
Ciasto francuskie zawinięte w papier rozwijamy. Kładziemy na blachę i przebijamy widelcem.
2.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 200 °C.
3.
jabłka 1200 gramów • cukier kryształ 100 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka
Jabłka myjemy, przekrawamy i usuwamy pestki. Jeśli użyjemy małych jabłek kroimy je tylko na ćwiartki. Jeśli większe, wtedy kroimy je na kawałki. Nie obieramy. Jabłka wkładamy do garnka, wsypujemy cukier i cynamon.
4.
Gotujemy około 10-15 minut, często mieszając do miękkości. Nie rozgotowujemy.
5.
mleko tłuste 3,5% 1 litr • budyń waniliowy w proszku 130 gramów • cukier kryształ 100 gramów
W mleku mieszamy budyń w proszku i cukier.
6.
Wlewamy do jabłek i gotujemy do zgęstnienia.
7.
Jabłkowy budyń rozsmarowujemy na upieczone ciasto i odstawiamy by ostygło.
8.
Kroimy na porcje.
Smacznego!