Bryndzowo - porowe kółeczka

Łagodne przekąski na świąteczny stół, albo tylko tak, by połasuchować.
przepis,fotoprzepis,por,bryndza,Słone przekąski
Słone przekąski
Składniki
Składniki
bryndza | 125 344 | gramów kcal | |
ciasto francuskie | 275 1100 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
por | 150 69 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
por 150 gramów • masło 50 gramów
Por oczyszczamy, myjemy i kroimy na cienkie kółeczka. Kółeczka rozbieramy na części i smażymy 5 minut na maśle.

2.
ciasto francuskie 275 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i razem z papierem w które było zawinięte kładziemy na blachę. Kroimy na 8 prostokątów. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim każdy prostokąt.

3.
2/3 pora rozkładamy na prostokątach. Prostokąty ciasta formujemy na kształt miseczki (podczas pieczenia same się roztopią na kształt kółeczek).

4.
bryndza 125 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól
Bryndzę mieszamy z jajkiem i z resztą roztrzepanego jajka. Według potrzeby i smaku możemy osolić.

5.
Bryndzę rozdzielamy na rozłożony por i resztę pora rozkładamy na bryndzę.

6.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 200 °C.

7.
Po ostudzeniu odcinamy wyciekłe nadzienie i kółeczka możemy podawać.

Smacznego!