PRZEPISY

Bryndzowe pieczywo

Bryndzowe pieczywo

bi-starbi-starbi-starbi-starbi-star

Podajemy jako dodatek do gęstych mięsnych i strączkowych zup.

przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,bryndza,Pieczywo

Pieczywo

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 40 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Pieczywo  

 

Składniki

Składniki

bryndza200gramów
cukier kryształ½łyżeczki
jajka kurze2sztuki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)25gramów
mleko tłuste 3,5%150mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7501łyżeczka
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona150gramów
olej słonecznikowy50mililitrów
sól1łyżeczka
świeże drożdże20gramów

 

Przepis

1. 

świeże drożdże 20 gramów  mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów  cukier kryształ ½ łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy...

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 150 gramów  olej słonecznikowy 50 mililitrów  jajka kurze 1 sztuka  sól ½ łyżeczki

Do miski wsypujemy mąki, dodajemy olej, jajko i sól. Dolewamy rozczyn i wyrabiamy gęste ciasto.

Do miski wsypujemy mąki, dodajemy olej, jajko i...

3. 

Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę).

Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce...

4. 

mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką ...

Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką...

5. 

... i na grubość około 1,5 cm rozwałkowujemy.

... i na grubość około 1,5 cm rozwałkowujemy....

6. 

bryndza 200 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 25 gramów  jajka kurze 1 sztuka  sól ½ łyżeczki

Bryndzę mieszamy ze śmietaną, jajkiem i solą.

Bryndzę mieszamy ze śmietaną, jajkiem i solą....

7. 

Smarujemy ją na rozwałkowanym cieście ...

Smarujemy ją na rozwałkowanym cieście ......

8. 

... i zawijamy w roladę.

... i zawijamy w roladę....

9. 

Roladę przekrawamy na trzy części i każdą część przekrawamy wzdłuż na połowę.

Roladę przekrawamy na trzy części i każdą...

10. 

Zawijamy w spiralę i układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia.

Zawijamy w spiralę i układamy na blasze...

11. 

Posypujemy kminkiem i w rozgrzanym piekarniku pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C.

Posypujemy kminkiem i w rozgrzanym piekarniku...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się