Bryndzowe paluszki
Smaczne bryndzowe paluszki nadające się na każdą uroczystość.
przepis,fotoprzepis,bryndza,Słone przekąski,Wielkanoc,Sylwester,Boże Narodzenie
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski › Wielkanoc › Sylwester › Boże Narodzenie › Sylwestrowe przekąski › Bożonarodzeniowe przekąski ›
Składniki
Składniki
bryndza | 250 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
jajka kurze | - | ||
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 | gramów | |
masło | 250 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
ziarna sezamu | - |
Przepis
1.
masło 250 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • bryndza 250 gramów • jajka kurze 1 sztuka • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów • sól 2 łyżeczki
W misce mieszamy wszystkie składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto, które posypujemy mąką. Na pół godziny odkładamy do lodówki.
2.
Po odstaniu ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około jednego centymetra.
3.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem albo serem i nożykiem wykrawamy na paluszki.
4.
Paluszki przekładamy na blachę ...
5.
... i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C około 12 minut na złoty kolor.
Smacznego!